Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Smaczaki - przysmaki dla psa Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Enzymy wątrobowe a preparaty antykleszczowe
Autor Wiadomość
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-19, 20:59   Enzymy wątrobowe a preparaty antykleszczowe

W kilku wątkach był już poruszany problem enzymów wątrobowych, ale zdecydowałam się na nowy wątek. Samba miała robione badania krwi 24 pazdziernika i wszystkie wyniki wyszły w normie, poza jednym enzymem watrobowym (ALT). Teraz miała powtórzone badania (18 grudnia) i próby wątrobowe pogorszyły się, mimo "odtłuszczonej" diety. Lekarz podejrzewa, że na wyniki może mieć wpływ preparat odkleszczowy (ostatni raz była odkleszczana 7go grudnia, a preparat utrzymuje się we krwi około 4 tygodni).
Wyniki wraz z normami:
Data____24.10____18.12
AST_____28 ______76 ______norma do 40 !
ALT_____62 ______68 ______norma do 50 !
AP______ - _______26______norma do 155

Za pierwszym razem (w pazdzierniku) tylko ALT było przekroczone. Teraz przekroczone jest również AST. Teraz Samba ma dostawać leki na "uspokojenie" wątroby (hepatil, sylimarol), natomiast w styczniu mam jej nie odkleszczać, nawet gdyby nie było mrozu, za to ponowimy badania i sprawdzimy, czy wyniki poprawiły się.
I tu mam pytanie, czy ktoś zauważył u swojego psa korelację między braniem preparatów odkleszczowych, a pogorszeniem się parametrów wątroby?
 
 
 
doduk 
Dorota



Mój labrador: Koka (Coca Amon Hen)
Pomogła: 4 razy
Wiek: 41
Posty: 516
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-19, 21:14   

A czy to koniecznie musi być od preparatów antykleszczowych?
Moja Koka ostatnio wymiotowała rano (3 razy tylko i tylko śliną; poza tym zero objawów- apetyt normalny, wesoła itd) więc poszłam do weta. Zrobiono badania krwi i alaty wyszły 326!!! (wszystko inne w normie) Dostała antybiotyk, steryd (ale w malutkiej dawce) i 3 różne leki Esseliv, sylimarol i cośtam jeszcze. Jak Cię to interesuje to poszukam nazwy. Po 2 tyg. na kontrolnych badaniach krwi alaty spadły już do 56 na szczęście. Teraz mamy odstawić leki i za 2 tyg znów zrobić badania krwi. Przez cały czas Kokita ma jeść tylko Royal Canin Hepatic - czyli dieta wątrobowa.
Ale do czego zmierzam- wet podejrzewał u niej zatrucie - być może zjadła coś toksycznego lub megazepsutego.
Może Samba też się czymś podtruwa - nie masz jakiejś roślinki w domu trującej, proszku do prania na wierzchu, albo może wcina coś na spacerach - tak właśnie robi Koka.
A propos antykleszczowych - już od dawna jej nie zakraplałam.
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 58
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2006-12-19, 21:23   

a jak wyglądają kupki - czy nie sa czasem błyszczące ?
A może warto by się zrobić USG jamy brzusznej ?
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-19, 21:33   

doduk, Samba nie robiła wrażenia, żeby miała jakies zatrucie pokarmowe. Prawdę mówiąc pierwsze badania (te pazdziernikowe) robiłam jej na zasadzie okresowych badan krwi. No i wyszło to, co wyszło. Ale objawów chorobowych to ona nie ma żadnych.

Ndal, kupki wydają się zupełnie standardowe. Jak wyniki w styczniu się nie poprawia, to zrobimy USG.
 
 
 
doduk 
Dorota



Mój labrador: Koka (Coca Amon Hen)
Pomogła: 4 razy
Wiek: 41
Posty: 516
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-19, 22:19   

Samba, powiem Ci, że gdybym nie spała z Koką w jednym pokoju to bym w ogóle nie zauważyła, że coś jest nie tak - to były takie krótkie ciche epizody poranne - kilka sekund. Raz zwymiotowała liścia i ślinę, drugi raz zapałkę i ślinę. Myślałam więc, że to te przedmioty jej przeszkadzały w brzuszku. Zaniepokoiłam się dopiero za trzecim, kiedy zwymiotwała tylko ślinę.

A tak to żadnych objawów- na spacerach zwykłe szaleństwo, wesoła, z apetytem. Nawet weterynarz się zdziwił, że nie miała właściwie żadnych objawów przy takich okropnych wynikach. Także też sprawiała wrażenie zdrowej.

Tak jak mówi Ndal - jeśli się wyniki nie poprawią ( a wątroba przeważnie nie regeneruje się natychmiast, tylko to trochę trwa) to pewnie trzeba będzie zrobić USG.
Pozdrów od nas Sambę. Dużo zdrowia życzę!
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 58
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2006-12-19, 22:29   

Samba a jak wygląda fosfataza alkaliczna ?
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-20, 09:00   

Ndal napisał/a:
Samba a jak wygląda fosfataza alkaliczna ?

A które to jest? :hmmm
 
 
 
Krystyna 
HODOWLA LEMINISCATUS



Pomogła: 103 razy
Posty: 2544
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-20, 09:27   

Samba napisał/a:
Ndal napisał/a:
Samba a jak wygląda fosfataza alkaliczna ?

A które to jest? :hmmm


AP ;-)

[ Dodano: 2006-12-20, 09:30 ]
Zaleznosc miedzy srodkami na kleszcze a podniesionym ALAT-em wydaje mi sie nieco magiczna. U moich psow takiego zwiazku NIGDY nie widzialam.
A jak wyniki ASPAT i AP?

Juz widze. Czyli ASPAT tez podniesiony ;-( - dobrze ze niewiele
Ja bym zrobila USG watroby i trzustki. Dieta watrobowa scisle przestrzegana, preparaty odbudowujace watrobe i kontrola po 3-4 tyg.
A morfologia ok?
A nerki ( mocznik, kreatynina)?
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-20, 09:48   

Krystyna napisał/a:

A morfologia ok?
A nerki ( mocznik, kreatynina)?


Całą morfologię robiłam za pierwszym razem (w pazdzierniku) i wyglądała tak (normy w nawiasach, bo nie mam jednostek):
NERKI
Mocznik 30,7 (15-45)
Kreatynina 1,19 (1-1,7)

WĄTROBA
AST 28 (do 40)
ALT 62 (do 50) !!!

KREW
Leukocyty 10,1 (9-10)
Erytrocyty 6,9 (5,5-8)
Hematokryt 50,3 (37-55)
Hemoglobina 17,7 (12-18)
MCV(średnia objętość erytrocytów) 73 (60-77)

Czyli poza wątrobą wszystko było w porządku. Teraz (dwa dni temu) nie robiłam całej morfologii, tylko te wątrobowe kawałki.

Pamiętam, że jak kiedyś robiłam Sambie całościowe badania krwi (przy okazji sterylizacji, więc to było ze dwa lata temu), to też tylko wątroba wyszła lekko za dużo (nie pamiętam, który współczynnik), ale lekarz powiedział wtedy, że to z powodu metabolizowania narkozy sterylkowej (bo pobrał krew po zabiegu, a nie przed). Ale, może kurcze, coś z tą wątrobą jednak jest nie tak :confused:
 
 
 
Wojtek 



Mój labrador: Wigo
Pomógł: 7 razy
Wiek: 38
Posty: 717
Skąd: Katowice
Wysłany: 2006-12-20, 09:59   

Jak to jest, że mam zupełnie inne normy podane przy naszych wynikach?

Tutaj mam wyniki tuż po pierwszym ataku Wigo razem z normami:
BUN = 16 mg/dl (7-27)
CREA = 1,4 mg/dl (0,5-1,8)
TP = 6,3 g/dl (5,2-8,2)
ALKP = 62 U/L (23-212)
Ca = 10,7 mg/dl (7,9-12)
TBIL < 0,1 mg/dl (0,0-0,9)
PHOS = 4,2 mg/dl (2,5-6,8)
GLU = 118 mg/dl (74-143)
ALB = 2,7 g/dl (2,3-4,0)
GLOB = 3,7 g/dl (2,5-4,5)
LIPA = 461 U/L (200-1800)
CHOL = 228 mg/dl (110-320)
ALT = 38 U/L (10-100)

Samba, Krystyna, skąd te różnice?
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-20, 09:59   

Krystyna, czy mogłabyś mi podać jakiś odnośnik (bądź w skrócie zalecenia) dotyczące diety wątrobowej? Samba aktualnie je eukanubę (śniadanie) i BARF (obiad).

[ Dodano: 2006-12-20, 10:00 ]
Wojtek, wydaje mi się, że różnice biorą się z różnych jednostek, używanych do określania tych samych parametrów. Ja swoich jednostek nie znam, ale wżna jest znajomość normy w danych jednostkach, a te mam. Samba ma robione badania w "ludzkim" laboratorium. Ale normy ma podawane psie ;)
 
 
 
doduk 
Dorota



Mój labrador: Koka (Coca Amon Hen)
Pomogła: 4 razy
Wiek: 41
Posty: 516
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-20, 10:34   

Z suchych karm wątrobowa dieta to Royal Canin Hepatic albo Hill's l/d (liver diet).

Z jedzonka normalnego nie wolno dawać tłustych rzeczy i surowych owoców i warzyw. Najlepiej zapytaj weta, co masz robić, jeśli jesteście na barfie. Wiem, że można dawać chudy drób - ale mój wet mówił o gotowanym.

Wg mnie zmianę diety powinnaś skonsultować przede wszytskim z dobrym wetem. Bo nagły i radykalny przeskok na coś zupełnie innego niż je do tej pory to chyba też nie najlepszy pomysł.

Pozdrowienia dla Samby.
  
 
 
Krystyna 
HODOWLA LEMINISCATUS



Pomogła: 103 razy
Posty: 2544
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-20, 10:35   

Samba napisał/a:
Krystyna, czy mogłabyś mi podać jakiś odnośnik (bądź w skrócie zalecenia) dotyczące diety wątrobowej? Samba aktualnie je eukanubę (śniadanie) i BARF (obiad).


Zrezygnuj koniecznie z BARF-a.
Dieta watrobowa ma byc uboga w bialko (nawet do 50% mniej) a przede wszystkim praktycznie beztluszczowa. Z mies mozna podawac gotowany drob,cielecine, baaardzo chuda wolowine, krolika. Mozna dawac lekkostrawne rozgotowane warzywa, ryz, ser bialy (nie tlusty), ostroznie z jajkami. Z owocow jesli juz koniecznie to jablko ale bez skorki. Moga byc gotowane chude ryby i chude mleko.
Zero jakichkolwiek przypraw (zwlaszcza soli), zero swiezego pieczywa.
Lepiej by pies jadl 4-5 razy dziennie mniejsze porcje.
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 45
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-12-20, 10:49   

Jajka wycofałam z diety juz miesiąc temu, bo w sumie Samba dostawała do czterech żółtek tygodniowo. Teraz nie dostaje nic.
Dzięki bardzo za wskazówki, pozmieniam dietę, pobierzemy hepatil i to drugie i zobaczymy na początku stycznia, czy poprawiły się parametry. Lekarz powiedział, że jeżeli AP jest w normie (a jest), to te wyniki nie powinny mieć nic wspólnego z np. jakąkolwiek niedrożnością dróg żółciowych. Sprawdzimy hipotezę tych preparatów odkleszczowych (w końcu to jest niezłe świństwo), a w razie potrzeby wykonamy USG w styczniu.
 
 
 
Krystyna 
HODOWLA LEMINISCATUS



Pomogła: 103 razy
Posty: 2544
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-20, 10:52   

Powodzenia i trzymam kciuki.
Na szczescie watroba sie bardzo ladnie refeneruje.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA