Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Smaczaki - przysmaki dla psa Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurczak w warzywach.... gotowany...
Autor Wiadomość
DelfjusPlooto 



Mój labrador: PLUTO
Pomogła: 40 razy
Wiek: 40
Posty: 4999
Skąd: Białystok
Wysłany: 2006-11-10, 22:47   

proponuje przejrzeć temat http://labradory.info/vie...&highlight=barf
 
 
 
Tokaj 
Miłość psa jest bezgraniczna



Mój labrador: Happy Seven Tokaj
Wiek: 55
Posty: 252
Skąd: Łowęcin-Swarzędz/P-ń
Wysłany: 2006-11-10, 22:50   

Dzięki :-) Z pewnością tam zajrzę :-)
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 44
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-11-11, 18:27   

Tokaj, i przy BARFie dobrze mieć sprawną sokowirówkę :)

Zaskoczona jestem tym, ze kości z szybkowara są miękkie, nigdy nie próbowałam tak się nad nimi znęcać =)

Ndal, ja korpusy drobiowe obieram ostatnio ze skóry. Są wtedy znacznie mniej tłuste.
 
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 57
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2006-11-11, 20:03   

Samba napisał/a:
ja korpusy drobiowe obieram ostatnio ze skóry. Są wtedy znacznie mniej tłuste.

Na ten pomysł nie wpadłam - dzięki :)
 
 
Tokaj 
Miłość psa jest bezgraniczna



Mój labrador: Happy Seven Tokaj
Wiek: 55
Posty: 252
Skąd: Łowęcin-Swarzędz/P-ń
Wysłany: 2006-11-11, 21:00   

Ja sprzętu w kuchni mam dużo... oczywiście sprawnego... Lubię gotować a więc sprzęt musi pomagać miksery, wirówki, malaksery, maszynki elektryczne itp to podstawa...
A jeśli chodzi o szybkowar - to prawda jest taka że gotując dłużej niż potrzeba - kości drobiowe doprowadzić można do takiego stanu że pognieciesz je widelcem :-)
 
 
profoto 
z psami od zawsze :)



Mój labrador: Axel - WSPÓLNY psiak Claudzi i nasz :)
Wiek: 40
Posty: 43
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2006-11-12, 10:55   :)

My mamy niepisaną umowę ze stoiskiem mięsnym Carrefoura dotyczącą tego, że odpadypo rozbiorze mięsa i to, co skończyło termin ważności (więc mnóstwo różnego sortu mięska) odbieramy z ich chłodni raz na kilka dni (czyt. wtedy, kiedy potrzebujemy), płacąc za to po 2 zł za kg. Bywa tak, że zdejmowane są przy nas rzeczy z półek i wrzucane do jednego wora... Nigdy nie trafiliśmy na coś co "waniałoby" starzyzną.. Pewnie, że to już nie dla ludzi gatunkowo, ale... Bywało, że nóżka z kurczaka zaplątała się i do naszego garnka...

Mięsko pakujemy w takie +/- kilogramowe paczuszki i wrzucamy do zamrażalnika... Potem marcheweczka, warzywka, taka paczuszka mięska - ryżyk (trzy składniki - po 1/3 każdego z nich) do szybkowara i żarełko jest mioooodziio :) Pewnie, że jakas łyżka oleju, jakieś dodatki typu jajeczko, etc.

nie jest to w naszym przypadku podstawowe żarło. Axel "jedzie" z reguły na suchych karmach. Powiedzmy dwa - trzy razy w tygodniu dostaje takie gotowane, w tym już też kości... A do suchego dokładamy tez jakies jabłuszko (surowe), marchewę (jak najbardziej surową)...

Może warto popatrzyć w waszych rejonach? może tez da się popytać hipermarketowe mięsne? Psiakom to nie zaszkodzi a lepiej żeby one wcinały "po-terminowe" niż my, prawda? (oooops.. pewnie się naraziłem niektórym... :)
 
 
 
steniu 
.........


Mój labrador: ...........
Pomógł: 15 razy
Posty: 2043
Skąd: .........
Wysłany: 2006-11-12, 11:00   

profoto napisał/a:
co skończyło termin ważności
:pali: :pali: :pali:
musisz kiedys wpasc do takiego marketu na magazyn z miesem:) nawet psu nie dasz tego :) jak zobaczysz co to jest , jak to wyglada i pachnie przed moczeniem w saletrze:) polecam:) mniamusie jadełko:)

[ Dodano: 2006-11-12, 11:01 ]
profoto napisał/a:
(oooops.. pewnie się naraziłem niektórym...
hm to twoja sprawa co dajesz psiakowi do jedzenia:) ja osobiscie bym sie nie zdecydował:) dac takiego miesa psu a co dopiero po terminie waznosci:)

[ Dodano: 2006-11-12, 11:03 ]
profoto napisał/a:
Psiakom to nie zaszkodzi a lepiej żeby one wcinały "po-terminowe" niż my, prawda?
ty piszesz serio czy tak sobie jaja robisz:) :co?: :pali:
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 57
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2006-11-12, 12:12   

Moje wszystkie psy po wołowinie z supermarketów chorowały - chyba nie znoszą tej chemii która daje śliczny kolorek. Wołowinkę z normalnego sklepiku wcinały aż miło
 
 
steniu 
.........


Mój labrador: ...........
Pomógł: 15 razy
Posty: 2043
Skąd: .........
Wysłany: 2006-11-12, 12:27   

Ndal napisał/a:
chyba nie znoszą tej chemii
Ndal, saletra saletra na kilogramy:( potem odsaczenie z tego roztworu i na lade:)
 
 
Samba 



Mój labrador: SAMBA
Pomogła: 26 razy
Wiek: 44
Posty: 4198
Skąd: Otwock
Wysłany: 2006-11-12, 14:17   

Saletry bałabym się jak diabli, ale trochę nadpsute mięsko sama co jakiś czas daje Sambie (rozmrażam porcję mieska i trzymam trzy dni w lodówce w pieciu torebkach, bo inaczej rodzinka krzyczy :) ). Samba uwielbia takie miesko, nie ma po nim sensacji (taki jugurcik dla pieska ;) ). Przy surowej papie roślinnej jej oddech jest nienaganny :jupi:
Na obiadek BARF, a na sniadanko suche boby (eukanuba).
 
 
 
steniu 
.........


Mój labrador: ...........
Pomógł: 15 razy
Posty: 2043
Skąd: .........
Wysłany: 2006-11-12, 15:30   

Samba napisał/a:
Saletry bałabym się jak diabli
ta diablica utrzymuje mieso w dobrej kondycji, kiełbase -nie robi sie zielona, szynke-nie psuje sie za szybko:)nie zielenieje:) hehehe saletra jest dla miesa tym czym szpachla dla auta z niemiec:) ;)

[ Dodano: 2006-11-12, 15:37 ]
tak naprwade bezpieczniejsze sa takie małe sklepiki bazarowe z miesem niz duze super hipermarkety:) ta straszna chemia działa tragicznie na organizm:( ;)
 
 
Izabela 
kochany rudzielec:)


Mój labrador: Sendii
Posty: 157
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-11-12, 15:50   

a ja czasem kupuje chcrzastki indycze i mieszam razem z sercami do tego warxywa ryz i czasem kosc ze schabu ale raczej gotuje to wszystko niz na surowo podaje
_________________

 
 
 
profoto 
z psami od zawsze :)



Mój labrador: Axel - WSPÓLNY psiak Claudzi i nasz :)
Wiek: 40
Posty: 43
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-11-12, 19:36   :)

Steniu. Nie dajmy się zwariować... Takie jest moje zdanie...

Mięsko dla psiaka to nie tylko to co zostaje niesprzedane i wielokrotnie (?) odświeżane. To przede wszystkim to, co wykrawają podczas rozbierania powiedzmy połówek krówek... To swieże mięso, które nie nadaje się dla ludzi z różnych względów. Znam ludzi którzy to porcjują rozkrawają i zajmują się tym w Carrefourze o którym piszę.
Zresztą - sami mówią mi kiedy mam coś brać, kiedy lepiej nie. Czasem bywa tak, że jeśli jest to coś wartego uwagi a ja nie potrzebuję chwilowo - trzymają to dla mnie w zamrażarce.

Tego "poterminowego" mięsa jest niewiele. Nawet jeśli, to wolę żeby zajadał je mój pies a nie moje dzieci... Jeszcze jedno... - to kolejne psisko w mojej rodzinie, które ma do czynienia z takim sposobem żywienia. Z żadnym z dotychczasowych nie było kłopotów żywieniowych.
 
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 57
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2006-11-12, 20:58   

może jak to Twoi znajomi to daja Ci mięso nie przesiąknięte saletrą.

Ja w naszej Hali Targowej swego czasu też dostawałam mięsko dla psa - właśnie skrawki z rozbioru tuszy a nie zepsute resztki. To mięsko moim psom służyło :)

Zresztą "zapsute" metoda Samby jest jak najbardziej dobre dla psa. Szkodliwe jest za to i to bardzo takie z gronkowcem na przykład.

A szkodzi "marketowa" wołowina jak najbardziej z własciwym terminem przydatności i przeznaczona dla ludzi.
 
 
Tokaj 
Miłość psa jest bezgraniczna



Mój labrador: Happy Seven Tokaj
Wiek: 55
Posty: 252
Skąd: Łowęcin-Swarzędz/P-ń
Wysłany: 2006-11-12, 22:18   

Mam mieszane uczucia po tym co przeczytałem.... Miesko odpadowe z marketu... jeśli znałbym osobiście rzeźnika - może zdecydowałbym się... ale w innym przypadku miałbym olbrzymie obawy...
No a mięsko z tzw sklepików i bazarow... no cóż... tylko na zasadzie "znam sprzedawce"..
Niestety... wolę mieć pewność że termin przydatności do spożycia jest OK :-)
No i dość dokładnie oglądam to co kupuję...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA