Wysłany: 2013-01-04, 17:15 Karma mokra lepsza od suchej?
Od kilku dni mamy w domku labradora ma 3 miesiace i wazy 9 kg. Od poczatku hodowca powiedzial , ze ma dostawac sucha karme z puriny. Kupki byly bardzo szaro brazowe i nie za bradzo stale z nieprzyjemnym naprawde zapachem. Nie jestem zwolennikiem tylko karmy suchej wiec postanowilam przezucic Nortona na mokre i kupki odrazu byly stale duzo mniejsze i bardziej brazowe. Po przeczytaniu forum o karmach troche sie boje , ze moze duzo po tym przytyc. Wet powiedzial ze jest otyly (co nie do konca jest prawda po przesledzeniu forum). Co o tym sadzicie?
Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka Pomogła: 10 razy Posty: 2534 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2013-01-04, 17:22
Dla rosnącego psa istotna jest karma zbilansowana, samo się nasuwa że karma sucha dobrej jakości jest najlepszym wyjściem dla szczenięcia. Jeżeli mamy czas i chcemy zrobić przyjemność psu to lepiej dodatkowo ugotować posiłki - mięsko, ryż, płatki owsiane, warzywa , serek biały, żółtko. To mogą być dodatki.
Karm mokrych nie polecam, osobiście uważam że bardziej wartościowe są posiłki przygotowane przez nas aniżeli karma mokra z konserwantami.
Jeżeli chcemy gotować posiłki to należy udać się do lekarza po poradę bo samo gotowane mięso z warzywami nie dostarczy wszystkich potrzebnych składników do rozwoju szczenięcia.
Mój labrador: Luki
Wysłany: 2013-01-04, 17:23
Evela napisał/a:
Jeżeli chcemy gotować posiłki to należy udać się do lekarza po poradę bo samo gotowane mięso z warzywami nie dostarczy wszystkich potrzebnych składników do rozwoju szczenięcia.
Sa takie specjalne witaminy w proszku, ktore dodaje do mokrej kiedy juz zdarzy sie ze gotuje Lukiemu
Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka Pomogła: 10 razy Posty: 2534 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2013-01-04, 17:28
owszem, jednakże trudno jest dokładne zapotrzebowanie wyliczyć i zbilansować tak posiłek. Tak można zrobić w przypadku psa dorosłego który ukończył wzrost i ma rozbudowany organizm, a nie szczenięcia.
Gotowac dla pieska to nie problem tylko wlasnie zbilansowanie jest najwazniejsze. Slyszalam wprawdzie o placowce ktora robi takie zestwienie dla psow , bo ja bylam u weta i nie spodobalo mi sie ze powiedzial ze pies jest otyly , byl poprostu spuchniety bo 3 dniach u nas nastapila zmiana brzuszek spadl (sam to zauwazyl). Po drugie czytalam ze zaduzo bialka dla labradorow nie jest dobre w okresie wzrostu a on mi o serkach bialych.
Mój labrador: Luki
Wysłany: 2013-01-04, 17:41
Evela napisał/a:
Tak można zrobić w przypadku psa dorosłego
To tak, ja tez nie popieram karmienia szczeniaka gotowanym gdzie maluch potrzebuje zbilansowanego zycwienia wiec raczej radzila bym Agnes99, abys wybrala jakas dobra karme dla malucha
Wysłany: 2013-01-04, 17:44
Agnes99, najlepsze wyjście to karma sucha dobrej jakości + mięso, warzywa, serek biały, żółteczki, warzywka . Karmienie suchym nie wyklucza podawania dodatków. Ja do dziś karmię swoje psy podstawową suchą karmą + dodatkowo gotowane ryby, warzywa, płatki owsiane, serek biały, żółtko, olej roślinny, siemię lniane. Wszystko zależy od tego ile mam czasu na gotowanie.
Karma zostala zmieniona na Selecte Gold Junior i kupka zmienila co prawda kolor i konstytencje (troszke) , ale dalej mnie martwi. U nas w sklepie spotkalam sie z Royalem, Puriona (co pani w sklepie mi odradzila) i ta selecta gold. Po zy tym marki bio itp.
Jak wspomnieli Przedmówcy- karma dla szczeniaka powinna być odpowiednio zbilansowana,ja nie jestem zwolennikiem podawania tylko i wyłącznie suchej lub mokrej karmy,to może prowadzić wg przykładowo naszego weterynarza do zaburzeń podczas trawienia.