Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Smaczaki - przysmaki dla psa Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Zespol Cushinga.
Autor Wiadomość
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-07-29, 22:18   Zespol Cushinga.

Witajcie.Mam pytanie ,czy ktorys z waszych psow jest chory na zespol Cushinga?
 
 
agazoom 


Pomogła: 24 razy
Posty: 7161
Skąd: ...
Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2011-07-30, 09:44   

Klusia napisał/a:
Mam pytanie ,czy ktorys z waszych psow jest chory na zespol Cushinga?

Napisałam do Taygi, jej Nala była chora, może zajrzy podzielić się doświadczeniami.
 
 
tayga 
Agnieszka



Pomogła: 6 razy
Posty: 479
Skąd: Gubin
Wysłany: 2011-07-30, 09:53   

Witaj...
Tak, moja Nalusia walczyła z tą paskudną chorobą.
Walczyła długo :(
Dostawała Vetoryl, sprowadzałam go z Anglii (wychodzi duzo ponad połowę ceny polskiej)

Czy Twoja psina miała wykonany test hamowania deksametazonem?
Nie wiem jak mogę pomóc i co chciałabyś wiedzieć.
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-07-30, 11:22   

agazoom, dziekuje.

tayga, Chcialabym wiedziec wszystko.U Blondi jest podejrzenie, a wlasciwie to juz 90%diagnoza.
tayga napisał/a:
test hamowania deksametazonem?

stoi przed nami najprawdopodobniej.Do tej pory byla krew,test acth ktory wyszedl pozytywnie ,teraz czekamy na mocz.Wyniki wskazuja na ta przypadlosc ,ale jeszcze pare badan bedzie trzeba zrobic .Czyli ta chorobe mozna wyleczyc?Blondi nie ma zadnych typowych objawow,tylko jej sie czasem glowa trzesie i szczeka.Dlatego tez poszlam do weta na krew bo martwilam sie ,ale tego to sie nie spodziewalam :cry:

[ Dodano: 2011-07-30, 11:27 ]
Tutaj jest temat i opisane pierwsze objawy:(
http://forum.labradory.or...?t=5938&start=0

[ Dodano: 2011-07-30, 13:27 ]
Chyba do mnie wlasnie dotarlo...ta choroba Cushinga to jest nowotwor???

[ Dodano: 2011-07-30, 18:27 ]
Jak dlugo trwalo u was leczenie?,Miala twoja sunia jakies guzy?
 
 
Evela 
Psiarz pełną parą



Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka
Pomogła: 10 razy
Posty: 2534
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-07-31, 10:09   

Klusia, miałam jamnicę chorą na ZC , walczyłyśmy bardzo długo .... paskudne choróbsko.

Jak będziesz czegoś potrzebowała to daj znać.
_________________
https://lh3.googleusercontent.com/-j6h8oK-mHrI/UG8dRUlWxuI/AAAAAAAAJKo/1xJQTDsghSY/s460/banner.gif
http://spojrzeniepsa.blogspot.com/
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-07-31, 11:54   

Evela, dziekuje.
Potrzebuje troche informacji.Wet uwaza ze to poczatkowe stadium choroby,czy mamy szanse na calkowite wyzdrowienie?Mozna to wyleczyc, czy juz na lekach do konca zycia pies musi byc.Strasznie boje sie tych guzow :cry: Miala je Twoja jamnieczka?

[ Dodano: 2011-07-31, 11:55 ]
Bede rozmawiac z wetem we wtorek i zapytam o wszystko szczegolowo,ale do tej pory chyba umre z niepokoju :cry: ...
 
 
Evela 
Psiarz pełną parą



Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka
Pomogła: 10 razy
Posty: 2534
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-07-31, 12:49   

Możesz opisać jakie objawy ma Twój pies i jakie kroki zostały poczynione?
Moja jamnica zaczęła chorować w wieku ok 10 lat wnioskuję tak patrząc wstecz ... zdiagnozowano u niej w 12 roku życia, dożyła prawie 16 lat. Nie zaczęłam leczenia stricte na ZC, zastosowano leczenie raczej paliatywne . Z racji tego iż tak na prawdę ZC jest problemem wieloukładowym leczenie jest przeprowadzane na wielu etapach.

Moja Tina miała sporo guzów niestety większość to przypuszczam były tłuszczaki, ale z czasem pojawiły się i wewnątrz nowotwory m.in na wątrobie , nie do końca wiadomo czy wynikało to z ZC czy podłoże było inne. Z czasem leczyliśmy nerki, wątrobę, serce .... ale ona miała 12 lat już, także nie wszystko wynikało z ZC ,jednakże tak czy inaczej ta choroba dotyka całego organizmu wraz z jej postępowaniem.

Najważniejsze to dobrze zdiagnozować chorobę.
_________________
https://lh3.googleusercontent.com/-j6h8oK-mHrI/UG8dRUlWxuI/AAAAAAAAJKo/1xJQTDsghSY/s460/banner.gif
http://spojrzeniepsa.blogspot.com/
 
 
izatemka 
Iza


Pomogła: 28 razy
Posty: 7789
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2011-07-31, 14:11   

Tu masz dosć dokładnie opisaną diagnostykę zespołu Cushinga
http://www.laboklin.de/pd..._02_Cushing.pdf
Niestety, rokowania zalezą od tego, co jest bezpośrednią przyczyną (przysadka, czy przerost kory nadnerczy)
Czy sunia miała kiedykolwiek podawane sterydy dłuzej, niz jednorazowo?
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-07-31, 23:37   

Evela napisał/a:
Możesz opisać jakie objawy ma Twój pies i jakie kroki zostały poczynione?

Blondi nie ma zadnych typowych objawow...2,5 miesiaca temu zostala wysterylizowana,na 6 dzien po sterylce zlapaly ja trzesawki glowy i szczeki jakby z zimna,slinienie sie ,niepokoj,pobudzenie ,pol nocy to trwalao z przerwami.Wet myslal ,ze to od polaczenia antybiotyku z kropelkami na kleszcze(adwantix).Incydent byl" jedno nocy". Teraz ze 2 tygodnie temu znow ja atak zlapal.Jeden raz ,ale to sklonilo mnie do rozpoczecia badan.4 dni temu znow ja zlapalo.Rano bylam pewna ,ze bedzie zaraz atak,ale odpuscilo-wieczorem i tak ja dopadlo. :cry: jakby sie nasilalo ...coraz czesciej ja trzepie.Blondi bardzo duzo sika,ale wiazalam to z kompielami w jeziorze i podpijaniem wody.Obserwuje ja teraz uwaznie i jednak sika duzo wiecej niz inne psy z ktorymi co dziennie spacerujemy.Wydaje sie tez jakas ospala rano,nie ma ochoty wyjsc na siku i jakas przymulona jest.Maz tez to zauwazyl ,wiec chyba nic sobie nie wymyslam.Badania do tej pory przeprowadzone to krew-wymaz ,pelne badanie krwi,serum,EDTA,jakies specjalistyczne badanie na trzustke(profil P)bolerioza i dodatkowo kortyzol.Wyszlo troche nieprawidlowosci i za wysoki kortyzol ,wiec byl robiony test atch-wynik pozytywny.W piatek oddalam mocz do badania i czekam na wyniki.Teraz to juz sie lapie nadziei,ze te 10%miejsca na pomylke jest sluszne i przypadlosc Klusi tam wlasnie lezy...czy wiadomo Wam cos o jakiejs innej chorobie,gdzie wyniki sa zblizone do ZC,ale to inna przypadlosc?Bede jeszcze konsultowala wyniki z dr Popiela z Wroclawia ,co dwie glowy to nie jedna.
izatemka, :*
izatemka napisał/a:
Czy sunia miała kiedykolwiek podawane sterydy dłuzej, niz jednorazow

Blondi nigdy nie brala sterydow.Dziekuje za artykul.
 
 
Evela 
Psiarz pełną parą



Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka
Pomogła: 10 razy
Posty: 2534
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-08-01, 19:03   

Klusia, nie widząc psa trudno jest się wypowiadać, aczkolwiek gdyby to był mój pies problemu szukałabym gdzie indziej. Mnie osobiście na ZC to nie wygląda, ale nie jestem na miejscu.
Możesz przytoczyć wyniki badań krwi ?
_________________
https://lh3.googleusercontent.com/-j6h8oK-mHrI/UG8dRUlWxuI/AAAAAAAAJKo/1xJQTDsghSY/s460/banner.gif
http://spojrzeniepsa.blogspot.com/
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-08-01, 19:38   

Evela,wklejam

[ Dodano: 2011-08-01, 19:43 ]
Tierhalter Pirsa, Peter Auftrags-Nr 96271124
Tier Hund Blondie Labor-Nr (bei Rückfragen bitte bereithalten) VM772983/22.07.2011
Material Serum, EDTA-Blut, Ausstrich, Vollblut

Untersuchung Ergebnis Sign Normalwert Maßeinheit Anm
Großer Check up 1)

Niere:
Harnstoff-N 18.2 9 - 29 mg/dl
Kreatinin 1.1 < 1.4 mg/dl
Natrium 151 143 - 156 mmol/l
Kalium 4.5 3.9 - 5.8 mmol/l
anorg.Phosphat 1.4 0.9 - 1.7 mmol/l
Leber:
Gesamt-Bilirubin 0.15 < 0.3 mg/dl
ALT (GPT) 63.1 < 122 U/l
Alk. Phosphatase 28 < 147 U/l
y-GT 3 < 13 U/l
AST (GOT) 39.0 < 59 U/l
GLDH 2.4 < 18 U/l
Gesamteiweiß 5.3 -- 5.5 - 7.3 g/dl
Albumin im Serum 3.28 3.1 - 4.6 g/dl
Globulin 2.0 1.6 - 4.1 g/dl
Pankreas:
Glucose 96.3 57 - 126 mg/dl
a-Amylase 586 < 1264 U/l
Lipase 29 < 298 U/l
Cholesterin 117 < 398 mg/dl
Cholesterin (nüchterne normalgewichtige Hunde): < 300 mg/dl


Fruktosamin 298 203 - 377 umol/l
Muskel:
CK 53 < 378 U/l
LDH 21 < 159 U/l
Calcium 2.6 2.1 - 2.9 mmol/l
Magnesium 0.7 0.7 - 1.1 mmol/l
Triglyceride gesamt 31 28 - 468 mg/dl
Triglyzeride (nüchterne normalgewichtige Hunde): 28 - 150 mg/dl


Blutbild

Leukozyten 10.4 6 - 12 G/l
Erythrocyten 6.77 6 - 9 T/l
Hämoglobin 15.9 15 - 19 g/dl
Hämatokrit 46 38 - 55 %
MCV 68 60 - 77 fl
HbE 24 + 17 - 23 pg
MCHC 35 + 31 - 34 g/dl
Thrombocyten 253 150 - 500 G/l
Differential-Blutbild

Basophile Gr. 0 0 - 1 %
Eosinophile Gr. 6 0 - 6 %
Segmentkernige 39 - 55 - 75 %
Lymphocyten 47 + 12 - 30 %
Monocyten 7 + 0 - 4 %
Basophile Gr. (absolut) 0 /ul 2)
Eosinophile Gr. (absolut) 655 ++ 0 - 600 /ul
Segmentkernige (absolut) 4098 3000 - 10000 /ul
Lymphocyten (absolut) 4898 ++ 1000 - 4000 /ul
Monocyten (absolut) 707 ++ 0 - 500 /ul
atypische Zellen 0 0
Anisocytose 0 negativ
Polychromasie 0 negativ
Profil P
Ergänzungstest
Spezifische Pankreaslipase
(ELISA) <30 ug/l
<= 200 ug/L Kein Verdacht auf Pankreatitis
201-399 ug/L Fraglicher Bereich
>= 400 ug/L Verdacht auf Pankreatitis


Folsäure
(ECLIA) 9.89 7 - 17 ng/ml
Vitamin B 12
(ECLIA) 266 225 - 860 pg/ml
cTLI
(Trypsin-Like Immunoreactivity)(CLIA) 14.5 ug/l 3)
vorläufiger Referenzbereich: 8.5 - 35 ug/l


Borrelien-Ak (C6 qualitativ)
(ELISA) negativ negativ
von Ihnen noch nachträglich angefordert:

Cortisol
(ECLIA) 5.7 ++ 0.9 - 4.5 ug/dl


Beurteilung:
3) Physiologischer Bereich; es besteht kein Verdacht auf eine exokrine Pankreasinsuffizienz (falsch physiologische Werte kommen u.a. vor bei eingeschränkter Nierenfunktion, bei einer EPI infolge rezidivierender Pankreatitis und nach einer Nüchternphase von weniger als 6 Stunden).

Anmerkung:

1)
Allgemeine Hinweise:
Hämolyse, z.B. bedingt durch Vollbluteinsendungen, führt zur Verfälschung
einiger Resultate, insbesondere von Glukose, Fruktosamin, CK, LDH, Phosphat
sowie der Elektrolyte.



2)
Basophilenwerte bis 200/ul werden in der Literatur noch als
physiologisch angesehen.



*** Endbefund *** validiert von Dr. Bertram (Tierarzt)
Dieser Befund wurde elektronisch erstellt und ist auch ohne Unterschrift gültig.
Achtung, ab sofort können Sie uns kostenlos unter 0800 5892579, Option 1 erreichen!
Vorläufige Kostenaufstellung:
Großer Check up 29,12 EUR
Ergänzungstest Profil P 35,00 EUR
Borrelien-Ak (C6 qual.) 19,60 EUR
Cortisol 20,30 EUR
Summe 104,02 EUR
+ MwSt 19,0 % 19,76 EUR
Rechnungsbetrag 123,78 EUR
Rechnungsstellung erfolgt an den Tierhalter.
Vorläufige Kostenaufstellung mit Preisen für Tierbesitzer.


--------------------------------------------------------------------------------
IDEXX Vet Med Labor GmbH
Division of IDEXX Laboratories
Mörikestr. 28/3 D-71636 Ludwigsburg
tel: 01802/838633
fax: 07141/6483555
web: IDEXX Vet Med Labor
email: IDEXX Vet Med Labor

Generated by C/lab mfs2html p0783hs.vm on 25.07.11 13:37:30

[ Dodano: 2011-08-01, 19:45 ]
Tierhalter Pirsa, Peter Auftrags-Nr 96271127
Tier Hund Blondie Labor-Nr (bei Rückfragen bitte bereithalten) VM783790/27.07.2011
Material Serum, Serum

Untersuchung Ergebnis Sign Normalwert Maßeinheit Anm
ACTH-Stimulationstest 1)

Cortisol
(ECLIA) 4.1 0.9 - 4.5 ug/dl
Cortisol 2. Bestimmung 21.5 ug/dl


Beurteilung:
1) Beurteilung zur Diagnostik - Hyperadrenokortizismus: Der Kortisol-Wert nach Stimulation liegt über 20 ug/dl. Das Testergebnis spricht für einen Hyperadrenokortizismus. Die Spezifität des Tests liegt bei 85-90 %. Ein positives Testergebnis sollte dennoch im Zusammenhang mit den klinischen Symptomen und weiteren Untersuchungen/labordiagnostischen Parametern beurteilt werden.

*** Endbefund *** validiert von Dr. Breitwieser (Tierärztin)
Dieser Befund wurde elektronisch erstellt und ist auch ohne Unterschrift gültig.
Achtung, ab sofort können Sie uns kostenlos unter 0800 5892579, Option 1 erreichen!
Vorläufige Kostenaufstellung:
Cortisol 20,30 EUR
Cortisol 2. Bestimmung 14,00 EUR
Summe 34,30 EUR
+ MwSt 19,0 % 6,52 EUR
Rechnungsbetrag 40,82 EUR
Rechnungsstellung erfolgt an den Tierhalter.
Vorläufige Kostenaufstellung mit Preisen für Tierbesitzer.
 
 
Evela 
Psiarz pełną parą



Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka
Pomogła: 10 razy
Posty: 2534
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-08-01, 19:49   

Klusia, a powiedz mi czy jeszcze takie sytuacje ze ślinieniem i niepokojem się przydarzają?
Trudno się wypowiadać o zwierzęciu którego nie da się obejrzeć, ale nie sądzę żeby to był ZC, upatrywałabym się raczej problemu gdzie indziej. Ale od tego jest lekarze, przez internet nikt nie pomoże.
_________________
https://lh3.googleusercontent.com/-j6h8oK-mHrI/UG8dRUlWxuI/AAAAAAAAJKo/1xJQTDsghSY/s460/banner.gif
http://spojrzeniepsa.blogspot.com/
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-08-01, 19:57   

Evela napisał/a:
gdyby to był mój pies problemu szukałabym gdzie indziej.

co masz na mysli?

[ Dodano: 2011-08-01, 20:00 ]
Evela napisał/a:
czy jeszcze takie sytuacje ze ślinieniem i niepokojem się przydarzają?

Nie przydarzaja sie.Tylko wtedy jak miala atak lub miala miec.Blondi sie slini czasem na spacerach ,ale to chyba normalne?
 
 
Evela 
Psiarz pełną parą



Mój labrador: Lorena i Jamnior Nitka
Pomogła: 10 razy
Posty: 2534
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-08-01, 20:51   

Klusia napisał/a:
co masz na mysli?
nie chcę tutaj niczego sugerować gdyż na ogół leczenie przez internet ma kiepskie skutki. Stawianie diagnozy pozostawiam doświadczonemu lekarzowi który zna sytuację i widzi pacjenta,
_________________
https://lh3.googleusercontent.com/-j6h8oK-mHrI/UG8dRUlWxuI/AAAAAAAAJKo/1xJQTDsghSY/s460/banner.gif
http://spojrzeniepsa.blogspot.com/
 
 
Klusia 



Mój labrador: Blondi,Dusia
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Posty: 175
Skąd: Monachium
Wysłany: 2011-08-01, 21:53   

Zobaczymy co jutro wykaze mocz i co powie wet.Wciaz mam nadzieje ,ze to jednak nie ZC.Dziekuje za zainteresowanie =)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA