Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort urodzinowy :)
Autor Wiadomość
Kinia 


Mój labrador: ARGOS
Pomogła: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 639
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-09-13, 16:58   Tort urodzinowy :)

pytanie dotyczy fajnego, sprawdzonego i dobrego przepisu na tort urodzinowy dla psa - czy posiadacie jakies fajne przepisy???
zblizaja sie urodziny mojego Argosa :) jestem w posiadaniu jednego takego przepisu od kolezanki z forum bokserow :) jutro moge go zamiescic i sie podzielic ze wszystkimi forumowiczami:)
 
 
aleksja 



Mój labrador: Megi
Pomogła: 17 razy
Wiek: 40
Posty: 710
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-09-13, 17:44   

napisz jestem bardzo ciekawa? szkoda, że nie ma takich tortów żeby i psiak i jego pan z tego samego torta mógł jesc;) ubolewam nad tym (tzn jesli tak jak u nas megus je wyłacznie sucha karme i psie przysmaki ze sklepów wet.) Zwykle pod choinke lub w prezencie dostaje po prostu duże kości lub inne nieznane wczesniej psie pyszałki
 
 
 
gosiak 


Mój labrador: Leo
Pomogła: 6 razy
Posty: 2949
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2005-09-13, 17:47   

Kinia
nie wiem czy można nazwać to tortem, ale ja na 1 urodziny Lea kupiłam 1 kg mięska mielonego, do tego dołozyłam marcheweczkę uformowałm to w tort i mu dałam.... tzn dałm zaczął jeść, ale mniej więcej w połowie mu zabrałam - nikt nie zjada całego toricku na raz, prawda?
 
 
 
Kinia 


Mój labrador: ARGOS
Pomogła: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 639
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-09-13, 20:16   

jutro zamieszcze przepis tak jak obiecalam
Gosiak fajny torcik :) :) Leo musial byc baaardzo zadowolony ;)
 
 
m.m.s 



Mój labrador: FIGA
Pomogła: 10 razy
Wiek: 37
Posty: 1637
Skąd: szczecin
Wysłany: 2005-09-13, 21:33   

hehe fajnie z tym torcikiem. moja mała miała kupione serdelki takie mniejsze i z nich wyszedł kwadratowy,powiedzmy że w takim kształcie torcik. też wcinała az jej się uszy trzęsły
 
 
 
Kinia 


Mój labrador: ARGOS
Pomogła: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 639
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-09-14, 08:58   

w takim razie obiecany przepis na TORCIK URODZINOWY (na końcu) a dodatkowo kilka bardzo fajnych przepisów na przeróżne smakołyki własnej roboty :) ))
przetestowane z forum bokserów :)
życzymy smacznego i niech się psiakom uszka trzęsą przy zajadaniu :) :) :)

Sucharki pszeniczne
1 szklanka tłuczonej pszenicy (w sklepach ze zdrową żywnością), 1 szklanka mąki, ½ szklanki rodzynków, 1 duże jajko, woda według potrzeby.
Zagnieść ścisłe ciasto i formować ciasteczka. Piec przez kwadrans w 200stC

Sucharki serowe
2 szklanki mąki, 1 szklanka tartego łagodnego żółtego sera, 1 duże jajko, woda według potrzeby.
Zagnieść ścisłe ciasto, formować ciasteczka. Pieczemy przez kwadrans w 200stC

Szczeniaczkowe ptifurki
¾ szklanki mąki, ¾ szklanki mleka w proszku, 1 jajko, ½ szklanki mielonej wołowiny, woda według potrzeby.
Zagnieść, formować w niewielkie ciasteczka, dostosowane wielkością do paszczy szczeniaka . Piec 30min w 200stC. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, do szybkiego spożycia.

Wątrobiaczki
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 40dag zmiksowanej wątróbki (może być drobiowa), 1 jajko, woda według potrzeby.
Zagniatamy, po rozwałkowaniu wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Pieczemy 30min w 200stC. Do szybkiego spożycia.

Ziarniaczki
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, garść ziaren słonecznika, garść siemienia lnianego, garść pszenicy tłuczonej, 1 jajko, woda według potrzeby.
Dobrze ugnieść, uformować rulon, który tniemy na kawałki długości 2cm. Lekko spłaszczone ciasteczka pieczemy przez 30min w 200stC.

Sucharki codzienne
Pieczywo, które nam pozostanie, suszymy przez 15 min w gorącym piekarniku. Można je długo przechowywać.


Serowe Kosteczki
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody

Mąkę, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć kształt kości (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienia. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut


Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wodę cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na
0,5 godz. Następnie przewrócić na drugą stronę i zmniejszyć temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją.

Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści)
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.


Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

PSI TORT URODZINOWY
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywa( marcheweczki, pietruchy, brokułki, ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka

Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywa - przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.
 
 
Monika 



Mój labrador: Gaspar i Tara
Pomogła: 3 razy
Wiek: 39
Posty: 261
Skąd: Szczytno
Wysłany: 2005-09-14, 14:48   

U... lala!! Jakie pyszności! Takie ciasteczka cynamonowo-jabłkowe sama bym zjadła!
:wink:
 
 
 
beluszka 


Pomogła: 55 razy
Posty: 2638
Skąd: Polska
Wysłany: 2005-09-14, 16:38   

Pomysł mnie zachwycił, ale jak zobaczyłam te składniki, to mam poważne wątpliwości, czy ten torcik urodzinowy, nie zaszkodzi piechowi bardziej niż normalny ludzki z kremikiem :(
 
 
m.m.s 



Mój labrador: FIGA
Pomogła: 10 razy
Wiek: 37
Posty: 1637
Skąd: szczecin
Wysłany: 2005-09-14, 19:41   

beluszka, a co może w nim zaszkodzić? moja niuńka z wyjątkiem żołtego sera każdy składnik wcina osobno i nic jej nie jest. :?: :?: :?:
 
 
 
beluszka 


Pomogła: 55 razy
Posty: 2638
Skąd: Polska
Wysłany: 2005-09-14, 22:03   

Kinia napisał/a:
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę

to co powyżej i jeszcze to:

Kinia napisał/a:
- masełko ewentualnie margarynka


Oczywiście macie prawo się nie zgodzić... Mam tylko nadzieję, że te szprotki to nie są wędzone...
 
 
m.m.s 



Mój labrador: FIGA
Pomogła: 10 razy
Wiek: 37
Posty: 1637
Skąd: szczecin
Wysłany: 2005-09-15, 08:59   

że niby sól w nich jest?czy jak? bo naprawdę dla mnie to zwykłe jedzonko,a zresztą raz w roku chyba nie zaszkodzi aż tak bardzo??? :wink: :wink: :wink:
 
 
 
beluszka 


Pomogła: 55 razy
Posty: 2638
Skąd: Polska
Wysłany: 2005-09-15, 11:36   

zwykłe jedzonko dla człowieka, ale nie dla psa
tak samo raz do roku nie zaszkodzi zwykły torcik

dlaczego te produkty nie są odpowiednie dla psa, to już każdy właściciel powinien wiedizeć
 
 
maw 



Mój labrador: Moli
Pomogła: 5 razy
Posty: 552
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2005-09-15, 15:21   

beluszka napisał/a:
Pomysł mnie zachwycił, ale jak zobaczyłam te składniki, to mam poważne wątpliwości, czy ten torcik urodzinowy, nie zaszkodzi piechowi bardziej niż normalny ludzki z kremikiem :(


zawsze mozna modyfikowac :wink: , ale sklad jest imponujacy..ja pieke rozne ciastka dla MOli ale takiego toryu to bym sie bala... :wink: :lol:
 
 
m.m.s 



Mój labrador: FIGA
Pomogła: 10 razy
Wiek: 37
Posty: 1637
Skąd: szczecin
Wysłany: 2005-09-15, 21:07   

beluszka napisał/a:
dlaczego te produkty nie są odpowiednie dla psa, to już każdy właściciel powinien wiedizeć

i widzisz uogólnianie jest zmorą bo ja np. nie wiem. poproszę odesłać mnie w razie czego do odpowiedniego materiału. :wink: :wink: :wink: :wink: :?: :?: :?: :?:
 
 
 
Ndal 


Pomogła: 86 razy
Wiek: 56
Posty: 5079
Skąd: z nikąd
Wysłany: 2005-09-15, 21:09   

żółty ser jest dla psaciężkostrawny i pes nie powinien go jadać, pasztet podlaski i martadela zawieraja pewnie przyprawy i E-coś tam, masełko też nie polecane :evil:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA