Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Lajkonikowie fotografii - czyli jak zrobić fajne zdjęcie
Autor Wiadomość
milka556 



Mój labrador: Zefir i Amore
Pomogła: 32 razy
Posty: 15590
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2010-04-26, 17:05   

Musisz ustawić najmniejszą wartość przysłony (wytłumacze to zaraz, lub podeślę jakieś materiały jesli nie wiesz, jak to działa, chyba ktoś to nawet tłumaczył na forum) aby czas migawki był jak najkrótszy. Im bliżej Ciebie jest pies tym krótszy musi być czas naświetlania, zalezy też z jaką szybkością porusza się pies - im szybciej, tym krótszy czas.
Włącz też ciągły tryb autofokusa. Ewentualnie sama możesz przewidzieć, gdzie w danym momencie pojawi się psiak, ustawić tam ostrość, nacisnąć do połowy spust a kiedy pies pojawi się w tym punkcie nacisnąć spust do końca. Możesz go też " śledzić" tym spodobem ale tutaj przydałby się ten ciągły tryb AF. Dużo też, zależy od obiektywu.
_________________

  
 
 
 
Gloria 
Troskliwy Miś



Mój labrador: Panki
Pomogła: 24 razy
Wiek: 31
Posty: 3417
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 17:11   

asiek72, najlepiej instrukcje poczytać :razz: Czy w tym aparacie możesz ustawiać wszystko ręcznie czy tylko tryby tematyczne? Ustaw na tryb sport przeznaczony do robienia zdjęć w ruchu ;) Tylko musisz mieć dobre oświetlenie bo zdjęcia mogą wyjść zbyt ciemne. Ale ja się dopiero uczę :ups:
_________________
Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
 
 
 
milka556 



Mój labrador: Zefir i Amore
Pomogła: 32 razy
Posty: 15590
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2010-04-26, 17:38   

http://www.cyberfoto.pl/s...ni-poradnik.htm

[ Dodano: 2010-04-26, 18:39 ]
A tutaj Iza o przysłonie i migawce :)

http://labradory.info/viewtopic.php?t=13635
_________________

 
 
 
Enzo 



Mój labrador: ENZO Lualaba i Pola (Betty Anpi Buffyland)
Pomógł: 79 razy
Posty: 12045
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2010-04-26, 17:59   

asiek72, u góry masz takie pokrętło, ustaw na scn1 w w menu na ekranie z pomocą dżojstika wybierz sports - staraj się na tym ustawieniu robić wszystkie fotki kiedy pies, dziecko i inni są w ruchu. Wiadomo, zoom - znaczy przybliżenie - kiedy to robimy, trzeba naprawdę dbać o to aby nie poruszyć aparatem. Jest to najprostszy sposób przy ustawieniach auto tego modelu. Inne sposoby są bardziej skomplikowane - nie mieściło by się to w jednym poście :) . Odsyłam do instrukcji PL (jak nie masz wersji elektronicznej to mam) oraz do nauki podstaw fotografii w tym dziale.
Link do instrukcji - http://www.panasonic.pl/instrukcje/DMC-FZ30.zip
_________________
Zwierzęta są w moim życiu ogromnie ważne. Dlatego po drodze mi z ludźmi, którzy mają podobnie.
Jednocześnie unikam oszołomów, deklarujących "miłość ponad życie" do czworonogów,
roztkliwiających się nad każdą kudłatą mordką - i ograniczających się wyłącznie do tego.
Barbara Borzymowska

 
 
asiek72 
frida



Mój labrador: frida
Pomogła: 17 razy
Wiek: 45
Posty: 5419
Skąd: kielce
Wysłany: 2010-04-26, 18:06   

Gloria napisał/a:
Ustaw na tryb sport przeznaczony do robienia zdjęć w ruchu


ustawiłam właśnie, ale też wyszły rozmazane :bad: :bad:

Gloria napisał/a:
Czy w tym aparacie możesz ustawiać wszystko ręcznie czy tylko tryby tematyczne?


mogę ustawiać na manualny tryb, ale powiem szczerze,że dla mnie to trochę czary mary :x
Czytam i czytam instrukcję, ale trudno mi tak " załapać",bo tam są przykładowe instrukcje, co i w jakim trybie ustawiać :D Mnie to chyba trzeba tak jak ludziowi,któremu pewne rzeczy sa obce- pokazać paluszkiem :shy: co i gdzie mam nacisnąć :ups:

Milenko, dziękuję Ci za te linki, jutro sobie poczytam :tak:

[ Dodano: 2010-04-26, 19:12 ]
Enzo, mam instrukcję, ale dlatego,że na tym trybie nie wyszły dobrze, to myslałam,że jest inna funkcja do tego. Dziękuję póki co. Muszę wziąć lekturę do ręki i czytać czytać czytać- ze zrozumieniem ma się rozumieć :tak:
_________________

 
 
 
Gloria 
Troskliwy Miś



Mój labrador: Panki
Pomogła: 24 razy
Wiek: 31
Posty: 3417
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 18:26   

asiek72, też tak miałam że czytałam i nic nie rozumiałąm, jak ustawiłam tak jak napisane to i tak nic nie wyszło. Ale nie poddawałam się czytała to samo na różnych stronach i w różnych książkach. W teori wiem już o co chodzi w praktyce cały czas ćwicze. Teraz używam tylko trybu manalnego. Efekt jeszcze jest marny ale może kiedyś uda mi się robić zdjęcia a nie tylko pstrykać fotki :marzyciel:
_________________
Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
 
 
 
izatemka 
Iza


Pomogła: 28 razy
Posty: 7789
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2010-04-26, 19:16   

asiek72 proponuję, żebys zaczęła próbowac fotografowac w trybie priorytetu migawki (oznaczenie Tv), tzn Ty ustawiasz ręcznie czas otwarcia migawki (np. 1/250 ") a aparat robi resztę, tzn sam dobiera pozostałe parametry. Jezeli zdjęcie miałoby byc niedoświetlone, to któras z cyferek w wyswietlaczu będzie migac na czerwono ;)
Dobrze byłoby, gdybys nauczyła się blokowac ekspozycję, tzn: kierujesz obiektyw na przedmiot (labek, lub miejsce, w tej samej odległosci co labek, typu drzewo, krzak) wciskasz spust do połowy (mozna ustawic, żeby aparat "pipał" przy złapaniu ostrosci), przekierowujesz aparat na labka NIE PUSZCZAJĄC spustu i wciskasz do końca.
Kolejna sprawa, to punkt na ekranie, gdzie aparat mierzy ostrosć i swiatło. Mozna tak ustawic pomiar ostrosci, żeby mierzył w jednym konkretnym punkcie (nazywa się to pomiar punktowy), który jest wtedy zaznaczony kwadracikiem lub kółkiem. I tak celujesz, żeby to kółko w momencie pomiaru ekspozycji było na czymś, co jest w podobnej odległosci, jak pies, po czym przekierowujesz na psa i ....cyk
Wiem, że to brzmi bardzo skomplikowanie, ale tak naprawdę nie jest, trzeba popróbowac po prostu
Ustawienie ISO najnizsze z mozliwych, tzn najlepsza jakosć zdjęć wychodzi przy najnizszym, ale to przy ładnej, słonecznej pogodzie, wg mnie nie nalezy przekraczac 400, najlepiej 200 i nizej
 
 
asiek72 
frida



Mój labrador: frida
Pomogła: 17 razy
Wiek: 45
Posty: 5419
Skąd: kielce
Wysłany: 2010-04-26, 19:36   

izatemka napisał/a:
Wiem, że to brzmi bardzo skomplikowanie,


no...może trochę? Może mi się wydaje, ale jak tak na sucho to czytam- to na początek dość skomplikowane dla takiego ludzia jak ja ustawianie, przesuwanie tak kilku rzeczy dla zrobienia jednego zdjęcia :pada: no, nie jest to takie proste, jak mi sie wydawało. A to dlatego,że dotychczas robiłam wszystko automatycznie, a tak bym chciała nauczyć sama...no i mam inny aparat :) Bardzo Wam dziękuję za te informację. A jeszcze jedno, jak i co ustawić,żeby tło było takie zamglone/zamazane, bo jak juz wcześniej pisałam- na jednym zdjeciu wychodzi fajnie, a na drugim nie :zab: ?
_________________

 
 
 
izatemka 
Iza


Pomogła: 28 razy
Posty: 7789
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2010-04-26, 19:41   

asiek72 napisał/a:
jak i co ustawić,żeby tło było takie zamglone/zamazane

Ale chcesz, żeby było zamazane?
To wtedy dajesz maksymalnego zooma i/albo maksymalnie otwierasz otwór przysłony
Często sam zoom (niekoniecznie maksymalny) wystarczy do uzyskania takiego efektu.
Z ciekawostek ;) sposób, w jaki obiektyw "rozmazuje" tło, znajdujące się poza ostroscią, nazywa się tak smiesznie - bokeh. Często mozna spotkac się ze stwierdzeniem: "fajny bokeh" i to własnie o tą rozmazaną część zdjęcia chodzi :)

[ Dodano: 2010-04-26, 20:46 ]
asiek72 napisał/a:
no, nie jest to takie proste, jak mi sie wydawało

Poswięć miesiąc czasu, robiąc dziennie 20-30 zdjęć w różnych warunkach i daję gwarancję, że po tym miesiącu juz nie będziesz się zastanawiać zbyt długo, co by tu ustawić, żeby wyszło ;)
 
 
Enzo 



Mój labrador: ENZO Lualaba i Pola (Betty Anpi Buffyland)
Pomógł: 79 razy
Posty: 12045
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2010-04-26, 20:38   

izatemka napisał/a:
(np. 1/250 ")

przy 12-krotnym zoomie to za mało
_________________
Zwierzęta są w moim życiu ogromnie ważne. Dlatego po drodze mi z ludźmi, którzy mają podobnie.
Jednocześnie unikam oszołomów, deklarujących "miłość ponad życie" do czworonogów,
roztkliwiających się nad każdą kudłatą mordką - i ograniczających się wyłącznie do tego.
Barbara Borzymowska

 
 
izatemka 
Iza


Pomogła: 28 razy
Posty: 7789
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2010-04-26, 20:51   

Enzo napisał/a:
przy 12-krotnym zoomie to za mało

Oj, że tez musisz byc taki akuratny ;)
Z rozpędu poleciałam, nawet nie sprawdziłam, jaki ma obiektyw ten Panasonic :razz:
 
 
Gloria 
Troskliwy Miś



Mój labrador: Panki
Pomogła: 24 razy
Wiek: 31
Posty: 3417
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 21:37   

milka556 napisał/a:
http://www.cyberfoto.pl/s...ni-poradnik.htm

milka556, dzięki za tą strone :* chociaż nie do mnie była skierowana ;) Ale to kolejna ogromna skarbnica ciekawych informacji :tak: Tyle ciekawych tematów o których jeszcze nie czytałam
_________________
Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
 
 
 
milka556 



Mój labrador: Zefir i Amore
Pomogła: 32 razy
Posty: 15590
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2010-04-26, 21:38   

Gloria napisał/a:
milka556, dzięki za tą strone chociaż nie do mnie była skierowana Ale to kolejna ogromna skarbnica ciekawych informacji


Proszę bardzo :) Miło, że ktoś skorzysta :tak:
_________________

 
 
 
Gloria 
Troskliwy Miś



Mój labrador: Panki
Pomogła: 24 razy
Wiek: 31
Posty: 3417
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 21:54   

Podpowiedzcie mi proszę co robię źle że większość moich fotek robionych w ładny słoneczny dzień nad wodą Pankiemu ma histogram pusty na początku i na końcu? Jedynie środkowa część ma taki duży "pik"?
_________________
Nic tak nie podcina korzeni szczęścia człowieka, nic nie napełnia go takim gniewem aniżeli poczucie, że inny stawia nisko, co on ceni wysoko.
 
 
 
milka556 



Mój labrador: Zefir i Amore
Pomogła: 32 razy
Posty: 15590
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2010-04-26, 22:04   

Gloria, jeśli nie ma wysokich słupków po prawej i lewej stronie to wszystko ok ! Inaczej to oznacza, że zdjęcie jest prześwietlone lub za ciemne. Histogram powinnien wyglądac tak:

_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA