Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Smaczaki - przysmaki dla psa Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa forum - prosimy o zgłaszanie błędów!
Autor Wiadomość
Profanator 
Munemori Amori ^^



Mój labrador: Merlin
Wiek: 27
Posty: 1847
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2009-01-13, 12:20   

http://img301.imageshack....abysklepes0.png

nie zeby nie mozna bylo dodac wyjatku, ale jak juz sie cos robi to powinno dzialac.

Cytat:
Korzystając natomiast z okazji, że administrator ma czas na dialog z użytkownikami

ja tez mam pytanie, moze nie na temat, ale czemu na przyklad elektroda (bedac duzo wiekszym forum) dziala na phpbb i dziala, a laby nie dzialaja i maja dzialac na vbulletinie kosztujacym na rok (wg dzisiejszego kursu ojro) 399,5zl lub 719,1zl (dozywotnia licencja) + 40$+17,5% = 149,93zl (support)?
/edit2: czyz nie lepiej przeznaczyc te pieniadze na psy w potrzebie?
 
 
 
NoSeK 
Bartek



Mój labrador: Carbon
Wiek: 32
Posty: 534
Skąd: 3CITY
Wysłany: 2009-01-13, 17:35   

Profanator napisał/a:
ja tez mam pytanie, moze nie na temat, ale czemu na przyklad elektroda (bedac duzo wiekszym forum) dziala na phpbb i dziala, a laby nie dzialaja i maja dzialac na vbulletinie kosztujacym na rok (wg dzisiejszego kursu ojro) 399,5zl lub 719,1zl (dozywotnia licencja) + 40$+17,5% = 149,93zl (support)?
/edit2: czyz nie lepiej przeznaczyc te pieniadze na psy w potrzebie?


Przyłączam się do pytania, pisałem zresztą o tym w wątku technicznym ale nikt mi nie odpisał... jest bardzo wiele for opartych o phpBB by Przemo a zarazem o wiele większych od labradory.info, które funkcjonują sprawnie.

Przykłady można znaleźć na stronie: http://www.przemo.org/phpBB2/forums.php?c=13#cats
Jednym z przykładów jest http://forum.vwgolf.pl/ które ma o milion postów więcej niż labradory.info

A koszty vbulletin'a 400 pln za rok to dużo bo prawie 40% opłat za serwer (zakładam pakiet PRO z home.pl )

Co do migracji na phpbb by przemo w wersji 3, to nie wydaje mi się aby była to opcja biorąc pod uwagę brak dokumentacji i ilość błędów. Wersja 3 jest zbyt świeża jeszcze... a w wersji by przemo będzie pewnie jeszcze więcej problemów.

PS - Archiesa, gratuluję awansu.
 
 
 
agazoom 


Posty: 7161
Skąd: ...
Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2009-01-13, 18:46   

Mam pytanie czy ja dobrze rozumiem, że portal był do tej pory utrzymywany z darowizn. Co ma się zmienić i dlatego uruchamiane jest przedsięwzięcie biznesowe jakim jest sklep.labradory.info i ma on mieć w sobie 1 dział przeznaczony na pomoc dla psów pozostałe mają przynosić normalne zyski właścicielom jak każdy biznes?
W związku z tym forum labradory.info według mnie ma służyć jako reklamowa siła napędzająca działanie sklep. Proszę mnie poprawić jak się mylę ?

NoSeK, jednak jest mały szczegół z którym forum oparte o phpBB modified by Przemo ma kłopoty. Wymaga bardzo wydajnego serwera dla którgo ilość jednoczesnych zapytań do bazy nie będzie zbyt wielkim obciążeniem. Takie obciążenie generuje phpBB + dodatkowe modyfikacje. Z takimi obciążeniami serwery home kiepsko radzą sobie niestety.
Czemu dyrekcja nie rozważy modyfikacji czystego phpBB pod potrzeby forum ?
 
 
NoSeK 
Bartek



Mój labrador: Carbon
Wiek: 32
Posty: 534
Skąd: 3CITY
Wysłany: 2009-01-13, 19:03   

agazoom napisał/a:
dodatkowe modyfikacje


I tu jest pies pogrzebany...

Chociaż do głowy przychodzi mi parę prostszych rzeczy jak np. wyłączenie serach'a dla niezalogowanych (dodatkowo usunie to możliwość spamowania przez boty) i optymalizacja najczęściej generowanych zapytań.

Ale na pewno da się znaleźć rozwiązanie w oparciu o to co jest i nie trzeba robić migracji na inną formę forum, operacja taka rzadko kiedy jest bezbolesna i mało kto się na nią decyduje...

Co do obciążenia serwera to nie mam danych na temat ilości odsłon, ale wydaje mi się że nie jest to jakaś kosmiczna wartość.
 
 
 
agazoom 


Posty: 7161
Skąd: ...
Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2009-01-13, 19:31   

NoSeK napisał/a:
Co do obciążenia serwera to nie mam danych na temat ilości odsłon, ale wydaje mi się że nie jest to jakaś kosmiczna wartość.


To nie jest kwestia odsłon a obciążenia serwera bazy danych, gdzie na hostingach zakładane są limity jednoczesnych wywołań. Forum obciążają nadmiarowe dane i rozbudowane zapytania a optymalizacja jest czasochłonnym zajęciem.
 
 
NoSeK 
Bartek



Mój labrador: Carbon
Wiek: 32
Posty: 534
Skąd: 3CITY
Wysłany: 2009-01-14, 14:22   

agazoom napisał/a:
To nie jest kwestia odsłon a obciążenia serwera bazy danych, gdzie na hostingach zakładane są limity jednoczesnych wywołań.


Jest godzina 14:19.
Na Forum jest 21 użytkowników :: 12 Zarejestrowanych, 3 Ukrytych i 6 Gości

I, że niby tych 21 użytkowników generuje taki ruch, że się nie da z forum w ogóle korzystać? Esh... a moje komentarze/sugestie mimo, że merytoryczne to pozostają bez odpowiedzi. Może jest jakiś kolejny błąd i administrator nie widzi niektórych postów?
 
 
 
Magda_mn 



Mój labrador: Loco i Pepe
Posty: 1610
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-01-14, 14:29   

NoSeK napisał/a:
Może jest jakiś kolejny błąd i administrator nie widzi niektórych postów?

Zgłosiłam Twój post do Administratora/moderatora, więc Twoje pytania na pewno zostaną odczytane...

Pozostaję w nadziei, że Administracja forum odpowie na wszystkie pytania, które zostały zadane w tym temacie.
 
 
agazoom 


Posty: 7161
Skąd: ...
Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2009-01-14, 15:00   

NoSeK napisał/a:
agazoom napisał/a:
To nie jest kwestia odsłon a obciążenia serwera bazy danych, gdzie na hostingach zakładane są limity jednoczesnych wywołań.


Jest godzina 14:19.
Na Forum jest 21 użytkowników :: 12 Zarejestrowanych, 3 Ukrytych i 6 Gości

I, że niby tych 21 użytkowników generuje taki ruch, że się nie da z forum w ogóle korzystać? Esh... a moje komentarze/sugestie mimo, że merytoryczne to pozostają bez odpowiedzi. Może jest jakiś kolejny błąd i administrator nie widzi niektórych postów?


Logika stara się znaleźć wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Objawy wskazują na wykrzaczanie się złożonych zapytań przy równoczesnym zerwaniu połączenia z bazą. Przyczyn może być kilka: konfiguracja hostingu, zdalne połącznie z bazą.
W celu określenia powodu wypadałoby poddać analizie skrypt forum i samą bazę.

*Może wkradł się chochlik i wycina z treści wszystkie posty gdzie pojawiają się słowa dyrekcja, administrator i nasze posty nie docierają ?
 
 
Dobry 
Administrator

Wiek: 46
Posty: 3236
Skąd: Dobra
Wysłany: 2009-01-16, 11:06   

Profanator, NoSeK, agazoom,
Bardzo dziękuję za podjęcie tematu. Wasze uwagi są bardzo cenne i proszę Was a także inne osoby, które dysponują odpowiednią wiedzą, o zgłasznie swoich propozycji naprawy forum, w tym temacie.

Proszę takze Użytkowinków forum o podawanie jakiego rodzaju błędy pojawiają się na forum i przy jakich operacjach.

Chciałbym poinformować też, że została zamówiona u providera (home.pl) analiza konta, na którym postawione sa Labradory.info. Otrzymalismy już wyniki, które są obecnie analizowane przez Agnieszkę (agazoom), której bardzo gorąco dziękuję za pomoc. Dla przeprowadzenia odpowiednich czynności naprawczy Agazoom otrzymała uprawnienia Administratora na forum oraz dostęp do konta i bazy danych.

W dniach 16-31 stycznia będą trwały prace na forum związane z pojawiającymi się błędami. Możliwe jest czasowe wyłączenie forum o czy poinformujemy odpowiednio wcześniej, w tym wątku.
 
 
 
gringo 
Ewa



Mój labrador: Gringo (Fido Red Pond)
Wiek: 42
Posty: 7609
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2009-01-16, 11:20   

Dobry napisał/a:
Proszę takze Użytkowinków forum o podawanie jakiego rodzaju błędy pojawiają się na forum i przy jakich operacjach

przy wchodzeniu na listę nieprzeczytanych postów

_________________

 
 
gusia1972 



Mój labrador: Kala
Wiek: 45
Posty: 3962
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-16, 11:52   

a więc ... mnie już jasna [...] chwyta od jakiegoś czasu :(
pierw doczytałam że trwają prace ... ale ile mogą trwać ? :(
zmieniła się szerokość forum - obecnie na dole strony jest suwaczek i jak czytam długie posty to muszę sobie przesuwać :(


i oczywiście najcześciej jak chcę odczytać nie przeczytane posty to mi to wyskakuje :(
_________________

 
 
 
agazoom 


Posty: 7161
Skąd: ...
Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2009-01-16, 13:10   

gusia1972 napisał/a:
pierw doczytałam że trwają prace ... ale ile mogą trwać ?

Prace potrwają przez okres 2 tygodni jak już pisał Dobry.
Sprawdzenie działającego forum, integralności bazy i określenie błedów wymaga czasu. Nie jest to proces jedno kliknięcie i już, wymaga cierpliwości i precyzji.

Mnie osobiście dotykają pojawiające się bugi dlatego dla naszej wspólnej miłości do czworonożnych przyjaciół proszę o cierpliwość.

Zgłaszane błedy pomogą określić bezpośrednie ich przyczyny, bez tego nie jestem w stanie pomóc.
gusia1972 napisał/a:
zmieniła się szerokość forum - obecnie na dole strony jest suwaczek i jak czytam długie posty to muszę sobie przesuwać

Odnośnie szerokości została zooptymalizowana dla rozdzielczości ekranu 1024. Efekt paska nie będzie się pojawiał dla takiej wartości przy mniejszych niż 1024, tak.
 
 
gusia1972 



Mój labrador: Kala
Wiek: 45
Posty: 3962
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-16, 13:50   

agazoom napisał/a:
gusia1972 napisał/a:
pierw doczytałam że trwają prace ... ale ile mogą trwać ?

Prace potrwają przez okres 2 tygodni jak już pisał Dobry.

tylko że ja tu miałam na myśli prace które trwają od grudnia :( nie te co mają trwać
był wcześniej wątek na temat prac i modyfikacji forum, grudniowy watek

agazoom napisał/a:
gusia1972 napisał/a:
zmieniła się szerokość forum - obecnie na dole strony jest suwaczek i jak czytam długie posty to muszę sobie przesuwać

Odnośnie szerokości została zooptymalizowana dla rozdzielczości ekranu 1024. Efekt paska nie będzie się pojawiał dla takiej wartości przy mniejszych niż 1024, tak.


sprawdziłam mój monitor jest nastawiony na to 1024 i mam suwaczek
tylko ja widze ten suwaczek ?? wszyscy mają OK ??

zrzut moich właściwości
_________________

 
 
 
Dobry 
Administrator

Wiek: 46
Posty: 3236
Skąd: Dobra
Wysłany: 2009-01-16, 13:54   

gusia1972 napisał/a:
tylko ja widze ten suwaczek wszyscy mają OK
czy teraz też tak masz?
 
 
 
gusia1972 



Mój labrador: Kala
Wiek: 45
Posty: 3962
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-16, 14:00   

tak
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA