Forum Album Sklep
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Smaczaki - przysmaki dla psa Pomagam.pl - Pomagamy w potrzebie Zwierzakowo - Internetowy Sklep Zoologiczny Labradory - na dobre stawy

Poprzedni temat «» Następny temat
impreza na 25 osób- potrzebne przystawki
Autor Wiadomość
Arleta 



Mój labrador: -Lusia- ..... i w sercu V.....
Wiek: 36
Posty: 16314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 11:32   impreza na 25 osób- potrzebne przystawki

W ten piątek wyprawiam mojemu partnerowi urodziny. Będzie to grill na świeżym powietrzu (oby tylko cholerka nie padało bo nie wiem co zrobię), coś troszkę jak szwedzki stół bo nie mam zamiaru wszystkim talerzyków pod nos stawiać.
Grillowe przepisy to mam ale potrzebuje takie "zapychacze" czyli przystawki, przekąski, które oprócz wspaniałego smaku mają ciekawy wygląd. No i są szybkie i łatwe bo jak pomyślę o tych 25 osobach to mi się płakać chce.
Ciekawe ile czasu mi to zajmie.....
przygotowanie mięsa 3 godziny....
sałatki 2 godziny.....
jakieś małe kanapeczki 2 godziny......
i tak 40 godzin spędzę w kuchni :/
_________________
Nie zmienisz całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psiaka
 
 
sylwiaczek 



Mój labrador: Nigra
Wiek: 38
Posty: 4706
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-20, 11:38   

Arleta,
bedzie dobrze:)) przy przystawkach chodzi o to, zeby sie nie narobic:)
Polecam przepis podany przeez Bagutek kiedys - kupujesz w słoiczku takie marynowane mini kolby kukurydzy, owijasz je plastekiem szynki konserwowej i nabijasz na wykałaczkę:))

zwyczajne krakersy, na nich szlaczek z pasty z tubki (łososiowa, kawiorowa etc), na gorze, kawalek natki, albo szczypiorku, bazyli....

jajka faszerowane, sledzie i sałatki, surówki róznego rodzaju...

o reszcie pomysle po pracy, w domu:))
_________________

 
 
gringo 
Ewa



Mój labrador: Gringo (Fido Red Pond)
Wiek: 42
Posty: 7609
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-08-20, 11:40   

Arleta napisał/a:
40 godzin spędzę w kuchni

może nie będzie tak źle :) poproś kogoś z damskiej części towarzystwa o pomoc
mogę polecić bardzo prostą rzecz (o ciekawy wygląd w razie potrzeby będziesz musiała zadbać sama)... właściwie to nie wiem czy można traktować to jako przystawkę (ewentualnie do chleba ;) )
trzesz ser żółty na małych oczkach + majonez + przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności jak bardzo chcesz by było ostre) - ja i większość moich znajomych lubimy :)
o możesz to ciepnąć ;) na te krakersy, o których wspomniała sylwiaczek
_________________

 
 
Arleta 



Mój labrador: -Lusia- ..... i w sercu V.....
Wiek: 36
Posty: 16314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 12:13   

sylwiaczek,
gringo,
dziękuję bardzo kanapeczki już ma obmyślone ale czekam na jakieś nowości
te kolby kukurydzy bardzo ciekawe
niestety nie mogę poprosić nikogo o pomoc. Zaczynam w piątek rano z mięsami (marynaty), po 15 jedziemy na mazury gdzie będzie cała impreza a goście będą w sobotę od 10 rano- na tą godzinę zostali zaproszeni. Nikt wcześniej nie przyjedzie bo musieli by za wcześnie wstawać. Trzeba ok 250 km przejechać z Warszawy.
I tak z tym całym gotowaniem zostałam sama. No może partner pomoże albo Talajka ale to już raczej w zjadaniu :)
_________________
Nie zmienisz całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psiaka
 
 
ASICA 



Mój labrador: LUCKY
Wiek: 47
Posty: 1730
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-08-20, 12:26   

zrób smalec domowy - jescze przed wyjazdem - dowieziesz na miejsce i będzie gotowy

to mój przepis - naprawdę pycha
słoninkę pokroić w miarę drobno,
w trakcie topienia dodaj cebulkę w kosteczkę - niech się troszkę przyzłoci, pod koniec topienia jabłko w kosteczkę troszkę grubszą niż cebulka, majeranek, sól, pieprz, i odrobinę cukru
wszystko do słoja, lub gliniaczka, i gotowe !!

pycha , polecam
no i zaletą jest to , ze możesz prygotować wcześniej
Ja mam w sobotę imprezę, i planuję też śledzie wcześniej przygotować w oliwie z dodatkami, - planuję wg tego przepisu :

http://kuchnia.o2.pl/prze...nt.php?id_p=778
tez na 2 dni wcześniej można przygotować
 
 
 
Pancia 



Mój labrador: Teodor
Wiek: 40
Posty: 116
Skąd: sprzed monitora
Wysłany: 2007-08-20, 12:41   

To ja proponuję coś, czego przygotowanie zajmuje mało czasu, a zazwyczaj gościom smakuje:

Śuszone śliwki zawijane w boczek
potrzebujesz:
- suszone śliwki;
- plastry boczku (niezbyt grube)
- wykałaczki.
Śliwki zawijasz w boczek, wbijasz wykałaczkę, by się takie roladki nie rozwalały i na grill. Cała filozofia. Nie potrzebujesz do tego żadnych przypraw, boczek pięknie się przyrumieni, a śliwki nadadzą mu fajny smak

i druga wersja:

Banany z tabasco zawijane w boczek
potrzebujesz:
- banany;
- plastry boczku (niezbyt grube);
- tabasco;
- wykałaczki.
Banany kroisz w plastry, skrapiasz (delikatnie!) tabasco, zawijasz w boczek, wbijasz wykałaczkę i na grill.

[ Dodano: 2007-08-20, 13:44 ]
Tu jest wątek, w którym są ciekawe przepisy na grill, nie wiem tylko ile czasu wymaga przygotowanie tych propozycji, ale może znajdziesz w nim coś dla siebie:
http://www.gimbla.pl/foru...t=40437&start=0
 
 
Arleta 



Mój labrador: -Lusia- ..... i w sercu V.....
Wiek: 36
Posty: 16314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 13:05   

ASICA, teściówka już robi smalec :)
ona robi z podgardla ja tam nie jadam takich rzeczy, ale wydawało mi się, że jak na imprezę to wyjdzie bardzo ciekawie z ogórkami małosolnymi własnej roboty

Zauważyłam ostatnio, że przychodzą do restauracji panowie w garniturach i smalczykiem się zajadają.

Dość ciekawe, że niby ludzie zamożni a takim prostym daniem się cieszą, nie wymagają już jakiś cholernych ostryg tylko taki smaczny chlebek i ogórek i troszkę soli....
czasy się zmieniają
nie tylko modne są ciuchy retro ale też i w kuchni wracamy do przepisów naszych babć
_________________
Nie zmienisz całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psiaka
 
 
lucka 


Posty: 1521
Skąd: stolyca
Wysłany: 2007-08-20, 13:31   

Arleta napisał/a:
potrzebuje takie "zapychacze" czyli przystawki,


zamów catering, moge Ci coś polecić, a to na prawde nie jest drogie. Ja na święta wielkanocna za zupe i przystawki dla 10 osób zapłaciłem coś koło 400 zł
 
 
 
[edymon] 



Mój labrador: CORRADO River Island
Posty: 6290
Skąd: PL
Wysłany: 2007-08-20, 15:27   

Malo pracowite: mozarella z pomidorami na sałacie. Naprawde malo cymagajace, a przepyszne.
Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Mozarellę osącz z zalewy i pokrój, jak pomidory.
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, przypraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż plasterki sera i pomidorów tak, aby zachodziły jeden na drugi. Polej sosem, posyp grubo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.
 
 
loona1621 
Marta



Mój labrador: X-Bazyl z Aresibo,Kora Szczęśliwy Słoń, Leon (amstaff)
Wiek: 40
Posty: 694
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2007-08-20, 18:35   

Arleta, mogę Ci jeszcze polecić coś na grila, nie mięso, ale pyszną rybkę, szybko się robi i wybornie smakuje.
Ryba Panga, może być mrożona, ułożyć na folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i przyprawą do ryb i tymiankiem, położyć na to cebulkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek pokrojony w plastry i posmarować majonezem . Zawinąć i na grila na ok 15-20 minut, gwarantuję pycha, testowaliśmy ostatnio na moim urodzinowym grilu. Do tego robiłam sałatkę z pokrojonych pomidorków koktajlowych, z cebulką, ogórkiem świeżym, solą i pieprzem.
Jako przystawkę polecam Ci też sałatkę z ziemniaków:
-ziemniaki ugotować, ale nie za bardzo miękko i pokroić w plasterki
-dwie cebule pokroić w talarki, dodać do ziemniaków
-trzy ogórki kiszone pokroić w plasterki
-posolić, pieprzu do smaku i dodać majonezu (ostrego)
-wstawić do lodówki na około godzinę.

Koreczki:
-ser feta w kostkach
-oliwki zielone z papryczką
-papryka konserwowa
-ogórek konserwowy
-szynka

Talerz z serami różnego rodzaju: sery żółte, pleśniowe, itp. - nieźle wzmagają apetyt.

Jajeczka na dziewane:
-ugotować jajka na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka
-żółtka utrzeć
-dwie, trzy pieczarki drobniutko posiekać i podsmażyć na masełku z odrobiną pieprzu i gałki muszkatułowej,
-zmieszać żółtko z pieczarkami, startym drono żółtym serem i łyżką kwaśnej i gęstej śmietany i dwiema łyżkami majonezu,
-nałożyć farsz do jajek.
Miłej imprezki ;)
 
 
 
Arleta 



Mój labrador: -Lusia- ..... i w sercu V.....
Wiek: 36
Posty: 16314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-21, 07:15   

dziękuję bardzo za wszystkie przepisy na pewno je wykorzystam i czekam na jeszcze bo wszystkie niestety znam.
uwielbiam pomidory z mozarellą i bazylką mniam
tylko jak sobie pomyślę o tych koreczkach..... ile bym ich miała zrobić... o matko nawet nie chce mi się liczyć.....
_________________
Nie zmienisz całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psiaka
 
 
eMPi 



Mój labrador: Frajda
Wiek: 42
Posty: 124
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-08-21, 09:20   

no to jeszcze coś: bierzesz kabaczki, gotujesz je w wodzie (krótko, bo one i tak są miękkie). potem obierasz i kroisz na plastry. plastry skrapiasz cytryną i oliwą z oliwek i na każdym kładziesz kostkę sera feta. szybkie, smaczne, prosto z grecji.
 
 
Gerda 


Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-02, 18:48   

Zdrowe i pełnowartościowe posiłki oferuje firma http://eduservice.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Napisz do nas · Statystyki · Reklama

Kontakt z Labradory.info: poczta elektroniczna.
© 2004-2010 Labradory.info Wszelkie prawa zastrzeżone.


REKLAMA