Nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie, jeśli jednak gdzieś jest to proszę o przekierowanie.
Bajt, skończył 3 miesiące ma ciągle brudne uszy, jak wyczyszczę jednego dnia, kolejnego ma już zabrudzone brązową wydzieliną. Czyszczę chusteczkami nawilżonymi.
Mój labrador: AXA, ORI Pomogła: 4 razy Posty: 632 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-05-04, 19:39
Raczej nie, musisz podejść do weterynarza.
Najprawdopodobniej to stan zapalny, psiak musi dostać lekarstwo na uszy.
Weterynarz pokaże Tobie jak należy czyścić uszy - trzeba je dość głęboko czyścić i zakraplać lekarstwo.
_________________ Boże, pozwól mi być takim człowiekiem za jakiego uważa mnie mój pies.
Mój labrador: Ozzy & Panda Pomogła: 4 razy Posty: 910 Skąd: mazowsze
Wysłany: 2014-05-05, 17:19
urszi napisał/a:
Czyszczę chusteczkami nawilżonymi.
Jest to normalne ?
nie..
Ja swojemu czyszczę uszy tym preparatem:
http://www.virbac.pl/home...c-epi-otic.html
Odkąd go stosuję (a wystarczy raz w tygodniu, czasem rzadziej jak zapomnę) nie wiem co to infekcja uszu u labka. A wcześniej często mieliśmy problemy z jego uchalami.
Zapytaj weterynarza o płyn do pielęgnacji uszu: Virbac Epi-Otic.
Testowałam już płyny dr Seidla, Otifree, jednak dopiero Virbac Epi-Otic okazał się rewelacyjny i szczerze mogę go polecić.
miał na poczatku problemy z biegunka, w sumie od czego ciężko powiedzieć, nierozsądnie dostawał od nas oprócz karmy różne przysmaki, ale oczywiście mógł też coś wszamać na dworzu.. i podrażnić jelitka.
to zapalenie uszu też może być wynikiem minionej biegunki.
Na razie nic nie podajemy oprócz karmy a później będziemy stopniowo próbować podawać jakieś nowości do jedzonka maluchowi co by zobaczyć, co będzie się działo i czy będzie wszystko dobrze z tolerował.
My już od jakiegoś czasu kupujemy takie krople coś jak www.sklep-psiakosc.pl/akcesoria_dla_psow i na szczęście nie było żadnych śladów alergii. Gorzej jak już przyjdzie do kropienia, bo jakoś suni to nie bardzo pasuje;)
Mój labrador: Ozzy & Panda Pomogła: 4 razy Posty: 910 Skąd: mazowsze
Wysłany: 2014-12-22, 21:53
Z własnego doświadczenia z dwoma psiurami mogę z czystym sumieniem polecić: Virbac EPI-OTIC płyn do pielęgnacji uszu lub
VETOQUINOL Otifree - preparat do czyszczenia uszu
Mi weterynarz polecił preparaty do higieny uszu psa, takie jak te. Takie preparaty są w pełni bezpieczne i nie należy myć psich uszu niczym innym. Na pewno nie wacikami.